Van langharige katten en klitten …

Deze morgen, bij het afzetten van ons oudste zoontje op school, kwam het gesprek met de kleuterjuf toevallig op hun langharige poes. De kleuterjuf vertelde dat de poes weer eens geschoren moest worden, vanwege de vele klitten in de vacht …

Een zeer spijtig voorval want met het scheren maak je de vacht alleen nog maar ‘dichter’ en dus nog moeilijker te onderhouden ! Geen verwijten naar de kleuterjuf hier, zeker niet, want als je ’t niet weet, kan je ook niet de goeie actie ondernemen.

Daarom wil ik hier wat tips geven over de verzorging van de vacht van langharige of halflangharige katten :
Bij kortharige katten heb je voldoende met een wekelijkse kambeurt.
Bij langharige katten is dat meestal niet voldoende, zeker niet als de kat in kwestie buiten loopt en dus door nat gras of door struikgewas loopt, als ze in bomen klimt of in de aarde gaat krabben. Katten mogen dan al ‘propere’ beesten zijn, meestal kunnen katten met lang haar hun vacht niet volledig zelf onderhouden.
Regelmatig kammen is dus de boodschap ! Zo onderhoud je niet alleen de vacht, maar versterk je ook nog eens de band met je kat en kan je ze controleren op parasieten.
Vergeet ze zeker niet te belonen na de kambeurt šŸ˜‰

Klitten komen meestal voor op de buik, onder de oksels, in de liezenĀ en achter de oren. Klitten moet je eigenlijk ‘scheuren’, in zoveel mogelijk kleine stukjes en dan kan je die stukjes er makkelijker uitkammen. Zo moet je niet gaan trekken aan een grote klit, want dat is geen aangename ervaring voor je kat !

In de ruiperiodes kan je de kat best eens borstelen met een ‘slicker’-borstel, zo haal je de dode haren uit de vacht.

En als je dat allemaal zelf niet ziet zitten, kan je ook nog een (honden)trimmer zoeken die ook katten trimt (al zijn die niet zo dik gezaaid …).

In ieder geval is een cursus kattentoilettage iets dat nog op mijn verlanglijstje staat !

Geplaatst in Katten en getagd met , , , , .

EĆ©n reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.